Over LNRD

Foto: Tessa Bruggink

Ik ben Leonard. Geboren Brabander, maar eigenlijk meer een Zeeuw, want ik groeide op in Zeeland. Sinds 2006 woon ik in Utrecht. Ik ben getrouwd met Janneke en papa van Floris en Julius. 

In 2013 werd ik fulltime fotograaf. Je kunt wel zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt, want ik ben eigenlijk afgestudeerd als neerlandicus. Ik ben er trouwens van overtuigd dat ik nu als fotograaf beter verhalen kan vertellen dan ik ooit als schrijver of journalist zou kunnen. Waarschijnlijk komt dat door mijn voorliefde voor beeldende kunst - ook mijn favoriete vak op de middelbare school.

Verhalen vertellen met beelden in plaats van woorden. Dat past wel bij mij. Ik voel me fijn in die rol en zo fotografeer ik bruiloften. Ik ben continu aan het observeren en aan het zoeken naar verhalen, naar emoties en momenten. Ik zoek naar verbanden, naar relaties tussen mensen, naar de essentie van wie jullie en jullie gasten zijn. Eigenlijk vind ik dat iedere serie die ik aflever een kleine familiegeschiedenis moet zijn - verteld door een journalistieke fotograaf. 

Het is voor mij enorm belangrijk dat een bruidspaar zich prettig voelt met mijn aanwezigheid. Daarom ben ik rustig en op de achtergrond aanwezig. Het draait niet om mij, maar om jullie. Ik ben niet degene die de dag regisseert, maar juist documenteert. Ik ben ook geen fotograaf die jullie vraagt om te poseren, of om dingen nog een keer opnieuw te doen. 

Kortom ik wil de fotograaf zijn die aanwezig is als een fijne gast (letterlijk en figuurlijk ;-)), een vriend, iemand die jullie kennen en alle vertrouwen geven om de dag op een fantastische manier te fotograferen.

In 2013 begon ik met één camera en één lens. In de afgelopen jaren ben ik echter steeds professioneler gaan werken. Er kwam betere apparatuur en ik ging me meer en meer specialiseren als bruidsfotograaf. Zo heb ik mijn eigen opleiding vormgegeven door workshops te volgen bij fotografen die mij enorm aanspreken. Ik heb ontzettend veel geleerd van Damon Pijlman, een Nederlands topfotograaf, en van Lanny en Erika Mann bij een intensieve workshop in Griekenland. Nog steeds volg ik workshops en mentorsessies om kritisch naar mijn eigen werk te blijven kijken en door te groeien als fotograaf. Sinds 2017 bied ik ook mentorsessies aan fotografen aan. 

Eén van de belangrijkste gebeurtenissen in mijn fotografenloopbaan is dat ik bij een workshop van Jeff Ascough Jesse van Kalmthout leerde kennen. We leren ontzettend veel van elkaar en zijn goede vrienden geworden. Dat niet alleen, we zijn ook compagnons omdat we gezamenlijk Best Men Weddings hebben; speciaal voor bruidsparen die hun huwelijk door twee fotografen willen laten fotograferen. Samen eindigden we in maart 2016 bij de beste 10 trouwfotografen van Nederland als Master of Dutch Wedding Photography.

Naast mijn werk als bruidsfotograaf doe ik een enkele andere opdracht, vooral omdat het leuk is om op een journalistieke manier in een heel andere context te werken. Zo fotografeer ik veel voor het CDA en volgde ik de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen zeven maanden lang hun campagne. Ik was veel op pad met Sybrand Buma en dat was naast een inspirerende opdracht ook een hele mooie ervaring. 

— 

Mijn werk is mijn passie en daar stop ik dan ook met plezier en energie veel tijd in. Maar daarnaast probeer ik zoveel mogelijk tijd met mijn gezin, familie en vrienden door te brengen. We genieten als gezin in het bijzonder van onze vakanties. Vooral van het Italiaanse leven en eten worden we erg blij - dat zouden we het liefst ook toepassen in Nederland :-) Daarnaast ontdekten we vorig jaar dat Ibiza in het naseizoen fantastisch is met jonge kinderen, dus ik zie er naar uit om daar weer naar toe te gaan. 

Zoals ik al zei heb ik een voorliefde voor beeldende kunst, maar dat kun je eigenlijk nog wel breder trekken. Ik word blij en gelukkig van alles dat met liefde, aandacht en toewijding wordt gemaakt en gedaan. Goede wijn, eten, boeken, maar ook iets doen voor een ander. Uiteindelijk is het gewoon de liefde voor mensen die me inspireert. 

P.S. LNRD. Dat ontstond ineens, ergens in 2013 en ik nog niet wist dat ik helemaal bruidsfotograaf zou worden. Want is dat wel een naam voor een bruidsfotograaf, vraag ik me nu wel eens af. Het maakt misschien ook helemaal niet zoveel uit. In ieder geval: het is geen EL EN ER DEE, maar gewoon Leonard - alleen dan op z’n Engels :-)
 

LeonarD Aan het werk

Op jullie trouwdag ben ik graag zo onzichtbaar mogelijk als het kan, en zo dichtbij mogelijk als moet. Hoe dat er uit ziet? Zo ongeveer ;-):