Beste Nederlandse trouwfotograaf en storyteller 2021 bij This is Reportage!

De Nederlandse trouwbranche staat al sinds de start van de corona-uitbraak helemaal op z'n kop en gigantisch onder druk. Bruidsparen trouwen minder, of schuiven hun grote dag op de lange baan. En gaat de bruiloft wel door, dan zorgen coronamaatregelen niet bepaald voor extra romantiek. Anderhalvemeterregel, geen handen schudden en mondkapjes of niet: met de winnende beelden en verhalen werd ik de beste Nederlandse trouwfotograaf en beste Nederlandse storyteller van 2021 bij This is Reportage, een internationale wedstrijd voor trouwfotografen, gericht op documentaire trouwfotografie.

Documentaire trouwfotografie: meer dan een mooi plaatje

This is Reportage is een unieke fotowedstrijd binnen de trouwfotografie. Bij deze wedstrijd mogen namelijk alleen foto’s worden ingezonden die geheel zonder inmenging van de fotograaf tot stand zijn gekomen. Geregisseerde foto’s of foto’s van de fotoshoot worden niet ingestuurd. “No poses, nothing staged: this is Reportage”, is het credo van de organisatie. Van alle inzendingen wint ongeveer 1% een award.

Wat de wedstrijd ook uniek en anders dan veel andere fotografiewedstrijden maakt, is dat er series kunnen worden ingezonden. In een serie van 15-20 beelden wordt het verhaal van een bruiloft verteld.
Ik won dit jaar 13 awards: 6 losse ‘reportage awards’ en 7 ‘story awards’. Daarmee is hij zowel Netherlands Photographer als Netherlands Storyteller of the year geworden. Dat het juist in dit gekke jaar gebeurt, maakt me heel blij. In februari en maart was het weer hoogst onzeker hoe dit jaar eruit ging zien. Dit is een bijzonder mooie afsluiting van een spannend jaar.

Voor mij is een bruiloft een kleine familiegeschiedenis. Alle mensen die belangrijk zijn in het leven van een stel die op één dag bij elkaar zijn, dat maakt ieder huwelijk uniek en daarom zitten daar zoveel verschillende verhalen in. Corona zorgde net als in 2020 voor een extra dimensie: bruiloften werden anders en kleiner gevierd. Maar toch bleef de essentie behouden: Het draait voor mij om de momenten en de emoties op de dag. Die kun je niet regisseren, maar dat zijn wel de beelden die later echt van waarde gaan zijn. Corona of niet, dat is nu eenmaal onderdeel van hoe het nu is. Daarom benader ik een bruiloft op een journalistieke manier.

6 reportage awards

#1 Story award van de bruiloft van Peter en Lidia op Terschelling

#2 story award van E&M in Utrecht bij de Metaal Kathedraal en Sonnenborgh

#3 Story award van Bas en Quirine in Breda

#4 Story award van Gijs en Annelieke bij Camping de Lievelinge

#5 story award van Tim en Dieuwertje in Amsterdam

#6 story award van Stefan en Hilde bij Slot Doddendael

#7 story award van David en Hilde in Rotterdam

Vorige
Vorige

Top 10 Weddingphotojournalists 2021!

Volgende
Volgende

7 (!) Masters of Wedding photography Awards + Top 10 2021!