8 Tips voor het organiseren van een destination wedding in Italië

Voor veel mensen is Italië een droombestemming, en wat is er nu romantischer dan trouwen in Italië? Beeld je in: je loopt hand in hand met je geliefde door de smalle straatjes van een charmant dorpje, omringd door eeuwenoude architectuur en een adembenemend landschap van heuvels en wijngaarden. Jullie spreken jullie geloften uit te midden van familie en vrienden, omringd door de rijke cultuur en tradities van Italië. Dit alles terwijl de geur van versgebakken pizza en de klanken van Italiaanse muziek in de lucht hangen.

Trouwen in Italië is een ervaring die je nooit meer zult vergeten. Het land biedt een ongeëvenaarde combinatie van romantiek, geschiedenis en natuurlijke schoonheid. Of je nu kiest voor een intieme ceremonie op het platteland of een grandioze viering in een middeleeuws kasteel, Italië biedt ontzettend veel mogelijkheden.

In deze blog delen we enkele tips en ideeën als het gaat over het regelen van een droombruiloft in Italië. Van het kiezen van de juiste locatie tot het proeven van de lokale keuken, we delen verschillende tips om van je Italiaanse bruiloft een succes te maken.

We hebben de aflopen jaren in heel veel italiaanse regio’s bruiloften gefotografeerd: rondom het Comomeer, in Le Marche, Puglia, Umbria en Piemonte en dit jaar staat er (eindelijk :-)) een bruiloft gepland in Toscane.

Kies de regio & locatie

Waar begin je als je je Italiaanse bruiloft wilt gaan plannen?

Italië heeft een grote verscheidenheid aan regio’s en locaties waar je kunt trouwen, van historische kastelen en wijngaarden tot charmante villa's aan de kust of in de bergen. Kies daarom allereerst de regio die je het meest aanspreekt en zoek dan een locatie die past bij de stijl van de bruiloft die je voor ogen hebt en die geschikt is voor het aantal gasten dat je verwacht.

Weddingplanner - of niet?

Liever niet zelf alles bedenken en regelen? Het inhuren van een ervaren weddingplanner die bekend is in de regio waar jullie willen trouwen, kan je helpen bij alle aspecten van de planning, van het vinden van de juiste locatie en lokale leveranciers tot het beheren van jullie budget.

Een weddingplanner kan je ook helpen met het organiseren van een welkomstparty, en ook tips geven over de benodigde documenten en contacten wanneer jullie niet alleen ceremonieel maar ook officieel willen trouwen in Italië.

Liever geen weddingplanner? Veel locaties die ervaren zijn met destination weddings bieden zelf ook een vorm van weddingplanning aan, en kunnen jullie voorzien van tips voor het zelf plannen van jullie Italiaanse droom.

Seizoen

Het hoogseizoen in Italië loopt van juni tot september, wat betekent dat de prijzen hoger zijn en de locaties drukker. Overweeg om je bruiloft buiten het hoogseizoen te plannen om kosten te besparen en de drukte te vermijden. Vooral in de zomervakantie is het mogelijk moeilijk(er) om jullie bruiloft in Italië te plannen, omdat veel locaties niet voor een weekend te huur zijn, maar alleen voor een hele week.

Op een paar uitzonderingen na waren al ‘onze’ Italiaanse bruiloften in mei, begin juni of september.

Budget

Stel een realistisch budget op en houd hier rekening mee bij het plannen van je bruiloft in Italië. Het aantal gasten is een belangrijke factor bij het bepalen van het budget. Hoe meer gasten, hoe duurder de bruiloft zal zijn.

Houd rekening met het weer

Hoewel Italië bekend staat om zijn zonnige klimaat, kan het weer onvoorspelbaar zijn. Zorg voor alternatieve plannen als je bruiloft buiten plaatsvindt en houd ook rekening met de hitte tijdens de zomermaanden.

Gaan jullie voor een buitenceremonie? Houd er dan zeker rekening mee dat het midden op de dag echt (te) warm kan zijn voor jullie gasten om buiten te zitten in de zon. Kies een schaduwrijke plek voor de ceremonie, en/of plan de ceremonie aan het eind van de middag/begin van de avond, zodat de warmte wat minder is en de zon een stuk minder fel.

Houd rekening met reistijd

Gemiddeld genomen kost reizen in Italië meer tijd dan in Nederland, dus als jullie trouwen in het lokale gemeentehuis in plaats van op de trouwlocatie, houd er dan rekening mee dat het wat extra tijd kan kosten voor gasten om er te komen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd inplant voor gasten om te reizen.

De Italiaanse keuken

Italië staat bekend om zijn heerlijke keuken, met gerechten zoals gevulde pasta's, verse vis en heerlijke wijnen. Overweeg om een lokale cateraar in te huren om je gasten te laten genieten van de culinaire hoogstandjes van de regio.

Een italiaanse bruidstaart is vaak anders dan een Nederlandse. Ga voor de traditionele ‘millefoglie’ die vaak ter plekke wordt gemaakt en bestaat uit deeg, room en fruit, en wordt gegeten als dessert.

Zoeken jullie voor overdag ook een activiteit om met jullie gasten te doen? Overweeg dan eens een wijnproeverij!

Gastenlijst en uitnodigingen

Informeer jullie gasten tijdig over de bruiloft in Italië, zodat ze hun reis (en verblijf) kunnen plannen.

Zorg ervoor dat er voldoende accommodatie beschikbaar is voor jullie gasten in de buurt van de locatie. Overweeg om een aantal kamers te reserveren bij een hotel of villa wanneer de trouwlocatie niet genoeg mogelijkheden heeft voor overnachtingen van jullie gasten.

Het plannen van een bruiloft in Italië is misschien niet altijd eenvoudig, maar de inspanning is het zeker waard.

Laat je inspireren door het land van de liefde en maak van je huwelijk een droom die uitkomt in Italië!

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen, of wil je meer weten? Via onderstaande button is het eenvoudig om contact op te nemen met Leonard.

Vorige
Vorige

De mooiste trouwlocaties in Utrecht

Volgende
Volgende

Unieke ideeën om jullie bruiloft te vieren!